Tuesday, May 02, 2006

JIMMY BOYLE

Seorang pemuzik Jazz Malaysia yang terkenal, James W. Boyle lahir pada tahun 1922 di Pulau Pinang dan menerima pengajian awal di St. Xavier’s Institution, Pulau Pinang dan serterunya di Raffles Collage, Singapura, di mana beliau kemudian menjadi tenaga pangajar dari tahun 1946.

Jimmy Boyle kemudian menjadi komposer dan penggubah muzik untuk Classical Saxophone Quartet of N.W. University Brass Ensemble. Hasil gubahan beliau telah dimainkan di seluruh dunia melalui rancangan radio BBC dan Voice of America, dan diberi pujian oleh pengkritik Jazz terkenal seperti Jerry Muchigan dan pemuzik Jazz antarabangsa saperti Charles Lloyd dan Jack Teagarden.

Saat yang paling membangggakan bagi Jimmy Boyle tiba apabila lagu ciptaan beliau dipilih mengiringi pengibaran bendera Malaysia buat pertama kali pada 31 Ogos 1957, semasa pengistiharan kemerdekaan Malaysia, memandangkan lagu ‘Negara Ku’ masih dalam persiapan. Beliau juga menulis lagu jambori Malaysia yang pertama, Kemegahan Nagara Ku, yang telah dimainkan pada pengishtiharan Malaysia pada tahun 1963.

Di antara gubahan lagu-lagunya yang terkenal adalah Putera Puteri, Ingat Ingat, Jauh Jauh, Sungai Pahang, Rayuan Mesra, Bunga Negara dan Chendering. Berbangga sebagai rakyat Malaysia, beliau telah berusaha melahirkan perasaan jiwa bangsa dan negaranya melalui karyanya sehingga beliau meninggal dunia pada tahun 1971, ketika berusia 49 tahun.

No comments:

Post a Comment