Tuesday, May 02, 2006

P. RAMLEE

P. Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh lahir di Pulau Pinang pada 22 Mac 1929. Beliau yang merupakan pelajar yang serdahana di Francis Light School dan Penang Free School, menyerlah sebagai seorang pemuzik dan penyanyi di zaman persekolahannya. Menggunakan nama pentas P. Ramlee, beliau menduduki tempat tiga teratas dalam pertandingan menyanyi Radio Pulau Pinang bagi tiga tahun berturut-turutsejak 1945, dan akhirnya muncul juara pada tahun 1947.

Hanya pada tahun 1948 bakat P. Ramlee dicungkil oleh B.S. Rajihans, seorang pengarah filem dengan Shaw Brothers yang amat kagum dengan persembahan P. Ramlee yang telah mendendangkan lagu gubahannya Azizah di sebuah pesta di Bukit Mertajam. P. Ramlee ditwarakan kerja sebagai penyanyi latar di Malay Film Production Studios, Jalan Ampas dan ini menandakan permulaan karier gemilang dalam industri perfileman bagi penggubah ini.

Sebagai seorang pelakon P. Ramlee telah muncul dalam lebih 60 buah filem dan mengarah hampir 40 buah filem yang kemudiannya menjadi filem Melayu klasik. Ini termasuklah Penarek Becha, Pendekar Bujang Lapok, Ibu Mertuaku dan Madu Tiga.

Sebagai seorang penggubah, P. Ramlee dipercayai telah menggubah lebih 250 buah lagu , di mana lebih 60 lagunya dianggap lagu malar. Beliau cepat menyerap dan menyesuaikan pelbagai gaya muzik Barat untuk memenuhi citarasa pendengar muzik Melayu yang lebih konservatif. P. Ramlee telah memberi nafas baru kepada muzik Melayu dan juga dari segi peralatan muzik yang digunakan. Pihak Pihak-pihak yang telah mempengaruhi beliau termasuklah Zubir Said, Osman Ahmad dan Yusof B sementara gubahanya sendiri berkisar antara muzik bersifat tradisional dan moden.

Antara gubahannya yang paling terkenal adalah Getaran Jiwa daripada filem Antara Dua Darjat. Lagu tersebut menarik perhatian Lobo, penyanyi country berbangsa Amerika, yang telah mengeluarkan versi Bahasa Inggeris lagu itu. Ada juga lagu-lagu beliau yang telah dirakam dalam Bahasa Jepun oleh Koko Shimada.

Seorang bintang yang mempunyai bakat serba boleh yang mungkin tiada tandingannya sehingga kini – beliau merupakan artis pertama yang dianugerahkan pingat Ahli Mangku Negara oleh Yang DiPertuan Agong pada tahun 1962. P. Ramlee seorang pelakon, penyanyi, pelawak, penggubah lagu, penulis skrip dan pengarah filem lagenda telah meninggal dunia pada tahun 1973.

No comments:

Post a Comment