Tuesday, May 02, 2006

RUSLAN IMAM

Ruslan Imam, satu nama yang cukup dikenali dalam industri muzik Malaysia, seperti abangnya juga, Hanafie Imam dan adiknya Ramlan Imam – 3 beradik yang sememangnya sinonim dalam industri muzik negara.

Anak kelahiran Kuala Lumpur ini pernah berkhidmat sebagai Pemuzik RTM selama 5 tahun (1980 – 1985) dan telah memimpin Okestra RTM selaku Konduktor pada tahun 1989 – 1993. Bakat serta kebolehannya telah menarik minat Unit Persembahan Kesenian dan Kebudayaan PETRONAS untuk melamar beliau sebagai Pengarah Muzik pada tahun 2000 – 2002.

Pengalaman beliau dalam bidang muzik yang cukup diminati ini turut dikongsi bersama
apabila beliau dilantik sebagai Pensyarah untuk kursus Electric Music & Upright Bass Tenor Advice for Concert (Composition & Arranger) di Akademi Seni Kebangsaan pada tahun 2003.

Sepanjang penglbatan Ruslan dalam bidang muzik, beliau pernah diundang sebagai Konduktor Jemputan oleh Okestra Perbadanan Penyiaran Singapura (SBC), Jakarta BigBand Orchestra, Manila Pop Orchestra, Bangkok Broadcasting Orchestra, Surabaya Pop Orchestra dan Orkestra Radio Televisyen Brunei (RTB).

Kini, Ruslan terus aktif dalam memperjuangkan seni muzik ciptaan dan sentuhannya sebagai Penerbit, Komposer, dan Penyusun Lagu untuk artis-artis tempatan, RTM dan beberapa syarikat rakaman di Malaysia.

No comments:

Post a Comment